Moderní kuchyně jsou typické čistými, rovnými a jednoduše udržovatelnými povrchy. Tento trend se odrazil i při výběru varných desek. Trh nabízí zpravidla tři typy: efektivní indukční varnou desku, úspornou sklokeramickou varnou desku se sálavými plotnami, nejméně účinná je plynová – 52%, protože plamen a jeho teplo se předává do okolí, ne na dno hrnce. Co se spotřeby týká, tak opět je nejvýhodnější indukční varná deska, neboť ohřev plotny se pokaždé uzpůsobí velikosti hrnce. Příkladně, pokud odeberete pánev tak se varná deska uvede do polohy “stand-by” a ve chvíli, kdy na ni opět pánev položíte, tak se sama zapne.

Indukční varná deska
Hlavní výhodou je ještě větší úspora energie než na sklokeramických deskách. Jde o rychlost náběhu nastavené teploty, detekce nádoby – její přítomnost a rozměr, okamžité snížení výkonu a tím i teploty v hrnci (reakce jako u plynu). Nevýhodou pak je na jedné straně vyšší cena spojená s koupí desky a nutnost používat kovové nádobí. Ano, na indukční desku je nutné si pořídit hrnec s magnetickým dnem, jinak indukce nebude pracovat. Pouze mezi měděnou cívkou a dnem hrnce vzniká magnetické pole, to generuje teplo v hrnci. Varné sklo či hliníkové jádro v hrnci na indukci nereaguje. Chystáte-li se hrnce kupovat, tak je nutné vybrat ten druh, který je použití i na indukci vhodný. Poznáte je podle uvedeného symbolu “INDUKCE”.
Umístění varné desky
Vždy platí zásada, že varné desky se musí instalovat samostatně nebo v kombinaci s troubou. Nikdy ji nepřipevňujte nad myčku nádobí, z které vychází zbytková pára, a ta může neblahým způsobem ovlivnit činnost varné desky. Není vhodné varnou desku umístit ani ve velké blízkosti ledničky. Teplo, které vzniká při vaření, nepříznivě ovlivňuje chod chladničky a zvyšuje její spotřebu elektřiny.